Vi är nog många som inspirerats av Clint’s reptiles och satt upp smaragdskinken på önskelistan. Nu har vi äntligen börjat få avkomma från vår avelstrio. Om du är intresserad, prenumerera på vårt nyhetsbrev, så gör vi utskick när det finns juveniler till salu.

Skötselråd

Populärnamn: Smaragdskink, Emerald tree skink

Familj: Scincidae

Släkte: Lamprolepis

Livslängd: 7-10 år

Ursprung: Sydostasiens övärld

Fullvuxen storlek: ca 20-25 cm

Föda: Insekter

Aktiv: Dagaktiv

Miljötyp: Trädlevande

Allmänt:
Ödlan är en trevlig, aktiv och social art, mycket vacker med sin smaragdgröna färg.

Utseende och beteende:
Ödlan är slank med ett avsmalnande huvud, stora svarta ögon, släta fjäll och långa tår. Bakbenen är ofta bruna med vita fläckar. Som juvenil är den väldigt nyfiken och kommer gärna ut självmant vid matning, med andra ord ganska lätt att få handtam och social. Smaragdskinken funkar oftast bra i grupper, men ha aldrig hanar tillsammans.

Terrarium:
Eftersom ödlan är trädlevande, så behövs ett högt terrarium. För en vuxen ödla, så rekommenderas 90 x 45 x 90 cm, men större är alltid bättre. Det ska finnas mycket klättermöjligheter, gärna med naturliga växter som täcker stora delar av terrariet. Växterna får ödlan att känna sig trygg. Naturliga växter underlättar också att hålla rätt fuktnivå som på dagtid ska ligga runt 60%, för att nattetid ökas till 80% eller däröver. Temperaturen bör ligga på mellan 24-30°C, med en solplats på 35°C. Det är oftast lättare att hålla en bra temperaturgradient i ett större terrarium. UVB ska finnas, lämplig styrka är 6% och belysningen ska täcka hela terrariets längd. Arcadia är ett bra märke med lysrör som räcker länge. Belysningen bör vara tänd 12 timmar per dygn, vilket kan minskas till 11 timmar under vintertid.

Föda:
Smaragdskinken äter de flesta vanliga foderinsekterna. Dubias och syrsor är bra som bas. Dessa bör regelbundet pudras med kalcium och vitaminer för att ödlan ska må bra. Även CGD (Crested Gecko Diet) uppskattas då och då. Matning bör ske dagligen upp till ca. ett års ålder, därefter kan man mata varannan dag. Mata tills ödlan inte verkar intresserad längre, eller så mycket den orkar äta under ca. 5 minuter. Vatten kan tillhandahållas i kärl som placeras högt upp i terrariet. Ödlan dricker dock oftast vatten från glas och växter. Du bör alltså spraya ett par gånger per dag för att även ge ödlan nödvändig vätska.

Könsbestämning:
Vid ca. ett års ålder kan smaragdskinken könsbestämmas. Hanen har gula fläckar på bakbenens ”häl”. Honor saknar dessa fläckar.

Avel:
Parning sker ofta året runt. Honan lägger 1-2 ägg, vilka grävs ner i substratet. Det är därför viktigt att terrariet har ett djupare susbtrat som håller lagom med fukt. Många uppfödare låter äggen kläckas i terrariet eftersom det oftast inte är så lätt att hitta äggen. Risken är också att de skadas om man gräver i substratet. Tänk på att i så fall ha ett rymningssäkert terrarium, juvenilerna är ganska små. Vill man inkubera äggen, så bör temperaturen ligga runt 27 grader. Äggen kläcks då efter ca 60 dagar.