Skötselråd

Populärnamn: Falsk kameleont, Cuban false chameleon, Western bearded anole

Familj: Dactyloidae

Släkte: Anolis

Livslängd: 5-10 år

Ursprung: Kuba

Fullvuxen storlek: ca 30 cm

Föda: Sniglar, Insekter

Aktiv: Dagaktiv

Miljötyp: Trädlevande

Allmänt:
Ödlan är en lugn, trevlig och relativt lättskött art med säreget utseende.

Utseende och beteende:
Klassificerades ursprungligen som en kameleont, pg.a. möjligheten att röra på ögonen oberoende av varandra. Detta ger ödlan ett bättre djupseende i samband med jakt och möjlighet att lättare undkomma faror. De har också ett liknande jaktbeteende som kameleont, när de rör sig ryckvis mot bytet för att undgå upptäckt. Kroppen är kompakt och svansen utgör ca. 40% av hela ödlans längd. Färger kan variera i grått, brunt och nästan svart, med fläckar och ränder. Likt kameleonten, så skiftar intensiteten i färgerna beroende på humör och värme. Huvudet är oproportionellt stort och kilformat, med hårda taggliknande utväxter. Som många andra anoler, så har den också en ”dröglapp” som visas för att imponera eller skrämma bort andra individer. Hanar är ofta något större än honor, och har ett par prickar en liten bit bakom kloaken.

Terrarium:
Eftersom ödlan är träd- och busklevande, så behövs ett högt terrarium. För en vuxen ödla, så rekommenderas 90 x 45 x 60 eller 90 x 45 x 90 cm, men större är alltid bättre. Det ska finnas klättermöjligheter med mycket kvistar och pinnar, gärna med naturliga växter som täcker stora delar av terrariet. Växterna får ödlan att känna sig trygg. Naturliga växter underlättar också att hålla rätt fuktnivå som på dagtid ska ligga runt 60%, för att nattetid ökas till 80% eller däröver. Temperaturen bör ligga på mellan 22-28°C, med en solplats på 30-35°C. Det är oftast lättare att hålla en bra temperaturgradient i ett större terrarium. UVB ska finnas, lämplig styrka är 6 eller 12%, beroende på avstånd till solplats. Belysningen ska täcka hela terrariets längd. Arcadia är ett bra märke med lysrör som räcker länge. Belysningen bör vara tänd 12 timmar per dygn, vilket kan minskas till 11 timmar under vintertid.

Föda:
I naturen består en stor del av dieten av sniglar. Deras stora huvuden och kraftiga käkar är specialiserade för att krossa snigelskalen. I övrigt fungerar kackerlackor, syrsor, mjölmaskar, gräshoppor och zoophobas. Juveniler bör erbjudas foder dagligen. För vuxna räcker det ofta att mata varannan eller var tredje dag. Foderdjuren bör pudras med kalk ett par gånger i veckan. I perioderna när honor lägger ägg, kan man med fördel öka dessa tillfällen för att kompensera kalkförlusten. Som många andra anoler, så ser heller inte dessa stillastående vatten. Det är därför viktigt att ge tillgång till vatten via regnsystem, manuell fuktning, vattenfall eller liknande. Vi erbjuder vatten ett par gånger per dag. Droppar man från en mister så att ödlan ser det, så kommer de ofta själv och dricker.

Avel:
Avelsperioden börjar på våren och pågår under de varmare månaderna. För att minska stressen för honorna, kan man med fördel hålla en hane tillsammans med två honor under avelsperioden. Ett eller två ägg läggs per gång, dessa grävs ofta ner i substratet. Äggen kläcks efter ca. 60 dagar vid en inkuberingstemperatur mellan 26-28 grader.