Skötselråd

Populärnamn: Green keel-bellied lizard, Grön kölmagad ödla

Familj: Lacertidae

Släkte: Gastropholis

Livslängd: 10-15 år

Ursprung: Östra Afrika, Tanzania, Mozambique och Kenya

Fullvuxen storlek: ca 30 cm

Föda: Insekter

Aktiv: Dagaktiv

Miljötyp: Trädlevande

Allmänt:
Ödlan är en trevlig, aktiv och relativt lättskött art, mycket vacker med sin klargröna färg och långa svans.

Utseende och beteende:
GP har fått sitt namn efter de speciellt formade fjäll som bl.a sitter på magen. Ödlan är slank och har en lång svans som utgör två tredjedelar av hela ödlans längd. Svansen kan användas att gripa med och används ofta för att hålla fast i grenar i jakten på insekter. GP har en klarröd tunga som den gapande visar om den känner sig hotad. Som juvenil är den väldigt nyfiken och kommer gärna ut självmant vid matning, med andra ord ganska lätt att få handtam och social. Nätterna tillbringas i korkrör eller stengrottor, där de gärna sover tillsammans i trängsel.

Terrarium:
Eftersom ödlan är trädlevande, så behövs ett högt terrarium. För en vuxen ödla, så rekommenderas 90 x 45 x 90 cm, men större är alltid bättre. Det ska finnas mycket klättermöjligheter, gärna med naturliga växter som täcker stora delar av terrariet. Växterna får ödlan att känna sig trygg. Naturliga växter underlättar också att hålla rätt fuktnivå som på dagtid ska ligga runt 60%, för att nattetid ökas till 80% eller däröver. Temperaturen bör ligga på mellan 22-28°C, med en solplats på 30-32°C. Det är oftast lättare att hålla en bra temperaturgradient i ett större terrarium. UVB ska finnas, lämplig styrka är 6% och belysningen ska täcka hela terrariets längd. Arcadia är ett bra märke med lysrör som räcker länge. Belysningen bör vara tänd 12 timmar per dygn, vilket kan minskas till 11 timmar under vintertid.

Föda:
GP äter de flesta vanliga foderinsekterna. Favoriterna verkar vara dubias och syrsor. Dessa bör regelbundet pudras med kalcium och vitaminer för att ödlan ska må bra. Matning bör ske dagligen upp till ca. ett års ålder. Mata tills ödlan inte verkar intresserad längre, eller så mycket den orkar äta under ca. 5 minuter. Vatten kan tillhandahållas i kärl som placeras högt upp i terrariet. Ödlan dricker dock oftast vatten från glas och växter. Du bör alltså spraya ett par gånger per dag för att även ge ödlan nödvändig vätska.

Könsbestämning:
Från ca. sex veckors ålder kan GP könsbestämmas. Hanar har väl synliga femorala porer under bakbenen, honornas är mindre.

Avel:
Säsongen börjar tidigt på året med parning. Ca 45 dagar efter parning läggs 3-7 ägg, oftast i en grotta eller i ett korkrör. Äggen bör inkuberas för bästa resultat. Kläckning sker efter ca 70-80 dagar i en temperatur på 26-27°C. Honan producerar vanligtvis 4-6 kullar under en säsong.